Anadolu16.com

İstiklâl Marşı, bize bir şeyler söylüyor!

12.03.2023
A+
A-

Bağımsızlığımızın sembolü olan, her okuduğumuzda bizleri gururlandıran ve milli mücadele ruhunu tekrar yaşatan İstiklâl Marşımızın kabulünün, bugün 102. yıldönümü…

Yaşantısıyla ve duruşuyla İstiklal Marşına ruhunu veren Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan milli marşımız, ülkemizin bağımsızlık sembolü olarak ilan edilmiştir.

***

Mehmet Akif Ersoy’un;

“O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!” diyerek tasvir ettiği İstiklal Marşı, 102 yıl önce bugün, 12 Mart 1921’de kabul edilmiştir.

İstiklal madalyası ile ödüllendirilen Milli Şair, İstiklal Marşı’nı Safahat eserine koymayışının nedenini ise şöyle açıklıyor:

“Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm.”

Akif, ayrıca daha sonra kendisine yöneltilen bir soru üzerine İstiklal Marşı için şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bin bir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halas dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!”

***

İstiklal Marşı’nın  bestesi Osman Zeki Üngör’e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

Yazımı sonlandırırken biliriz ki şiirin meali şairin karnındadır. Ben de Mehmet Akif gözünden gönlünden bir kaç kelimesini aşağıda meal etmeye çalıştım.

Kusurumuz olduysa affola…

***

İstiklal Marşımız ‘Korkma’ diye başlar. Biliyorsun ki bu, Resûl-i Ekrem’in Sevr mağarasında Ebû Bekir’e söylediğidir. Bunlar tesadüf değil.

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak… Ocak ise şerefle kaynar, İstiklal marşımızın aslına uygun, ruhuna uygun sahiplenenlerdeniz.

İstiklâl Marşı’nın hedefleri;

“Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı”

“Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı.”

Biz İstiklâl Marşı’nın muhatabı sayıyoruz kendimizi. İstiklâl Marşı bize bir şey söylüyor: Ve söylediklerine aziz milletimiz her daim  hayatında șiar edinmiș. Edinecektir de… İstiklal Marşımızın kabulünün 102. Yıldönümünde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum

***

Bir Söz: FECÂYİ

Bir Kitap: Cumali Sever//Kahramanlık Hikayeleriyle İstiklal Marşı

Bir Şiir: Milli Marşımızın bulunduğu metine hiç bir şiir yakıştıramam

Bir Şarkı: -Afet nedeniyle yok

Bir Film: —Afet nedeniyle yok

————————–

  • Mustafa Gökhan ACI

          GCA Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.