TÜİK açıkladı: Ekonomiye güven düştü
Ekonomiyle ilgili genel görünüm, mart ayında ağır bir bozulmaya işaret ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Ekonomik Güven Endeksi, bir önceki aya kıyasla %2,8 oranında düşerek 97,9 değerine geriledi. Böylece endeks, 100 puan sınırının altına inerek iyimserlikten karamsarlığa geçiş yaptığını gösterdi.
İşte sektörel güven tablosundaki genel kırılma: tüm ana sektörlerde düşüş kaydedildi ve reel kesim ile inşaat gibi kilit alanlarda endişeler arttı. Aşağıda sektörlere göre değişimlere göz atalım.
Reel Kesim (İmalat Sanayi): Endeks, %3,9 oranında düşerek 100,0 puana yaklaşırken sınırı zorluyor. Sanayide üretimle ilgili kaygılar öne çıktı.
İnşaat Sektörü: En çok kayıp yaşayan alanlardan biri olan inşaatta güven, %3,9 azalarak 80,6 puana indi. Bu düşüş sektördeki olumsuz hava ve belirsizlikleri artırdı.
Perakende Ticaret: Tüketimle yakından ilişkili olan bu sektörde güven %2,0 gerileyerek 113,6 puanda kaldı. Yineleyen daralma, iç talebin zayıfladığına işaret ediyor.
Tüketici Güveni: Aile bütçesi ve harcama davranışlarıyla ilgili endeks %0,8 düşüşle 85,0 puana geriledi; tüketici beklentileri olumsuz bir yönde şekilleniyor.
Hizmet Sektörü: Görece daha dayanıklı olan bu alanda bile güven %0,5’lik sınırlı bir gerileme ile 113,2 puanda kaldı. Hizmet üretiminin etkilenmesiyle birlikte genel ekonomi üzerinde baskı sürüyor.
100 puan eşğini neden önemli gördüğünüzü hatırlatalım: Ekonomik güven endeksi 0-200 aralığında değişir ve 100’ün üzerindeki değerler iyimserliği, altındaki değerler ise kötümserliği işaret eder. Mart verileri, Türkiye ekonomisinin tek bir ay içinde iyimserlikten çıkıp resmen kötümserlik bölümüne geçtiğini gösteriyor.
