Dolar 40,8547
Euro 47,6588
Altın 4.381,60
BİST 10.824,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 34°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
34°C
Parçalı Bulutlu
Cum 32°C
Cts 31°C
Paz 30°C
Pts 30°C

Türkiye Son 23 Yılın En Kurak Ayını Yaşadı

Türkiye Son 23 Yılın En Kurak Ayını Yaşadı
12 Temmuz 2024 14:52
A+
A-

Türkiye genelinde Haziran ayında yaşanan kuraklık, ekolojik dengeleri tehdit ederken, iklim krizi ve rant siyasetinin çevresel etkileri daha da derinleşiyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıkladığı 2024 Haziran alansal yağış raporuna göre, Türkiye son 23 yılın en kurak Haziran ayını geçirdi. Yağış miktarında yaşanan bu düşüş, su kaynaklarının tükenmesi ve tarımsal üretimde ciddi kayıplar yaşanması riskini beraberinde getiriyor.

KURAKLIK HARİTASI KORKUTUCU VERİLER SUNUYOR

Haziran ayında Türkiye genelinde yağış miktarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %80 oranında azaldı ve yağış miktarı normal seviyelerin %65 altına düştü.

Rapora göre, Marmara Bölgesi’nde yağışlar %92, Ege Bölgesi’nde %93, Akdeniz Bölgesi’nde %87, İç Anadolu Bölgesi’nde %79 oranında azaldı. Çanakkale’de yağışlar %98 oranında düşerken, İzmir’de metrekareye sadece 0,4 kilogram yağış kaydedildi.

KURAKLIK HARİTASI DEPREM HARİTASI KADAR KAYGI VERİCİ

Bakanlığın yayımladığı rapor, ekolojik dengelerin bozulduğunu ve iklim krizinin etkilerinin derinleştiğini gözler önüne sererken, rant siyaseti ve yapılaşma projeleri de bu durumu daha da kötüleştiriyor.

Şehirleşme, tarımsal faaliyetlerin ve su kaynaklarının tahribatı gibi unsurlar, kuraklık koşullarını daha da şiddetlendiren etmenler olarak öne çıkıyor.

Bakanlık tarafından yayımlanan kuraklık haritası, ülkenin ekolojik durumunun ne denli endişe verici olduğunu ortaya koyuyor. Kuraklık, sadece su kaynaklarını değil, aynı zamanda tarımsal üretkenliği ve biyolojik çeşitliliği de tehdit ediyor.

İlgili raporlardan öne çıkan veriler:

  • Marmara Bölgesi: Yağışlar %92 azaldı.
  • Ege Bölgesi: Yağışlar %93 azaldı.
  • Akdeniz Bölgesi: Yağışlar %87 azaldı.
  • İç Anadolu Bölgesi: Yağışlar %79 azaldı.
  • Karadeniz Bölgesi: Yağışlar metrekareye 23,1 kilogram olarak gerçekleşti.
  • Doğu Anadolu Bölgesi: Yağışlar %61 azaldı.
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Yağışlar metrekareye 2,3 kilogram olarak kaydedildi.
  • Çanakkale: Yağışlarda %98 azalma yaşandı.
  • İzmir: En az yağış metrekareye 0,4 kilogram.
  • Rize: En fazla yağış metrekareye 97 kilogram.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.