Fransa ile Hava Savunmasında Yeni İş Birliği İhtimali
Türkiye ile Fransa arasındaki savunma ilişkilerinde hareketli bir dönem yaşanıyor. Son dönemde Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye uyguladığı askeri ihracat sınırlamaları sonrası, şimdi yeniden yakınlaşma sinyalleri gelmeye başladı.
Intelligence Online kaynaklı habere göre, Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Macron arasında, SAMP/T Mamba hava savunma sistemine ilişkin görüşmeler başladı. NATO zirvesi öncesi yürütülen bu müzakerelerin, Ankara’daki görüşmelerde daha ayrıntılı şekilde ele alınması bekleniyor.
Ortak üretim ve teknik müzakereler
SAMP/T Mamba sisteminin Türkiye’de ortak üretimi gündemde. Daha önce çeşitli siyasi ve teknik engeller nedeniyle sonuç alınamayan projede, Fransa’nın ortaklığa açık olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, diplomatik dengeler ve teknik şartların, Temmuz’daki NATO zirvesinde de masaya yatırılabileceğini vurguluyor.
Jeopolitik hareketlilik
Macron’un Yunanistan ve Ermenistan ziyaretleri ile Türkiye hakkında yaptığı çıkarım içeren söylemler, iki ülke arasında hassasiyet yarattı. Buna karşın Afrika sahasındaki rekabetin tırmanması, Fransa’yı Türkiye ile ilişkilerini yeniden değerlendirmeye itti; iş birliği kapıları aralanıyor.
İttifaklar ve olası sonuçlar
Fransa ile ortaklığa doğru gerçekleşecek bir hamle, savunma sanayinde yeni ortaklıkların da önünü açabilir. Örnek olarak Baykar ve Safran arasındaki yakınlaşmanın gündeme geldiği aktarılıyor. Ancak bu gelişme Yunanistan tarafında tepkilere neden olmuş; bazı kaynaklar, Atina’nın Fransız destekli İHA programını sonlandırmayı değerlendirdiğini ve “Fransa bize ihanet etti.” şeklinde sert bir eleştiri yönelttiğini iddia ediyor.
Gelişmeler, diplomatik ve teknik ayrıntıların netleşmesine bağlı olarak önümüzdeki haftalarda daha da şekillenecek. Kaynak: Ensonhaber Haber Merkezi
