Dolar 45,2197
Euro 52,9103
Altın 6.617,48
BİST 14.401,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 11°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 15°C
Çar 21°C
Per 25°C
Cum 26°C

Hürmüz Boğazı’nda Artan Gerilim

Hürmüz Boğazı’nda Artan Gerilim
5 Mayıs 2026 10:33
A+
A-

Hürmüz Boğazı’nda kısa süreli sakinliğin ardından bölgedeki tansiyon yeniden yükseldi. Son günlerde ateşkesin gevşemesiyle birlikte denizde ve hava sahasında çatışma izleri görünür hale geldi; ticari gemilerde patlama ve yangınlar, askeri saldırılarla eş zamanlı olarak rapor edildi.

İran Meclis Başkanı Muhammed Kalibaf, 5 Mayıs tarihinde sosyal medyada yaptığı paylaşımda ABD ve müttefiklerini ateşkesi ihlal etmekle suçladı ve deniz trafiği ile enerji naklinde güvenliğin tehlikeye atıldığını belirtti. Kalibaf, Hürmüz’de yeni bir güvenlik dengesinin tesis edilme sürecinde olduğunu vurguladı ve “mevcut durumun devam ettirilmesi sürdürülemez” ifadelerini kullandı.

Çatışmanın Seyri ve Askeri Hamleler

4 Mayıs’ta hem füzeler hem de insansız hava araçlarının kullanıldığı saldırılar bildirildi. ABD, İran’a ait bazı askeri tekneleri hedef aldığını açıklarken; İran kaynakları Birleşik Arap Emirlikleri yakınlarındaki bir deniz üssüne ve ona yakın bir petrol limanına yönelik füze atışlarına işaret etti. Bu dönemde bölgede birden fazla ticari gemide patlama ve yangınlar meydana geldiği aktarıldı.

Uluslararası Tepkiler ve Bölge Aktörleri

ABD tarafı, çatışmayı sınırlamak ve ortak gemi geçişlerini güvence altına almak amacıyla bölgesel işbirliklerini gündeme getirdi. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın önerdiği yardım planı çerçevesinde Güney Kore’nin de katılımı tartışıldı; Seul yönetiminin bu konuda bir yasa tasarısı hazırlamayı değerlendirdiği bildirildi. Güney Kore’ye ait bir gemide çıkan yangının ardından geminin vurulmuş olabileceği iddiaları da uluslararası dikkat çekti.

Yerel Olaylar ve Bilinmezlikler

5 Mayıs sabahı İran’ın Dayyer limanında bir gemide yangın çıktığına dair haberler geldi; yangının nedenine dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Bölgede yaşanan hareketlilik ve karşılıklı suçlamalar, deniz yollarının güvenliğine dair belirsizlikleri artırıyor.

Gelişmelerin yakından izlenmesi ve bölgedeki sivil deniz taşımacılığının korunması uluslararası aktörler için öncelikli konu olmaya devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.