Dolar 41,2645
Euro 48,5382
Altın 4.809,33
BİST 10.428,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Sal 28°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 28°C

Taşıt, Konut, İhtiyaç… Kredi Çekmek İsteyen Bu Tarihi Beklesin!

Taşıt, Konut, İhtiyaç… Kredi Çekmek İsteyen Bu Tarihi Beklesin!
6 Temmuz 2024 14:48
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi, işletme ve bireysel kredilerdeki genel eğilimleri ortaya koyuyor.

Kredilerde Sıkılaşma ve Kredi Taleplerindeki Değişiklikler

Anket sonuçlarına göre, kredilerdeki sıkılaşma devam ederken, kredi taleplerinde belirgin değişiklikler gözlemleniyor. Üçüncü çeyrekte işletme kredilerindeki sıkılaşmanın süreceği, bireysel kredilerde ise sıkılaşmanın sona ereceği öngörülüyor.

2024 yılının ikinci çeyreğinde bankaların işletmelere sağladıkları kredilere uyguladıkları standartlar sıkılaşmaya devam etti. Tüm kredi türlerinde standartların sıkılaştırıldığı dikkat çekti.

Döviz Kredilerinde Talep Azalması

2024 yılı üçüncü çeyreği için beklentiler, işletme kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın süreceği yönünde. İkinci çeyrekte bireysel kredi standartlarındaki sıkılaşma ise zayıflayarak devam etti. Üçüncü çeyrekte bireysel kredi standartlarındaki sıkılaşmanın sona ereceği tahmin ediliyor.

Kredi talebi açısından, işletmelere verilen kredilere olan talep 2024 yılının ikinci çeyreğinde azaldı. Yabancı para cinsinden krediler hariç tüm kredilerde talep düşüşü yaşandı. Yabancı para kredilerdeki artış ise sermaye yeterliliği ve teminat riskleri nedeniyle devam etti. Üçüncü çeyrek için beklentiler, bu sıkılaşmanın süreceği yönünde.

Kredi Taleplerindeki Değişiklikler

2024 yılının ikinci çeyreğinde işletmelere verilen kredi talebi azaldı. Alternatif finansman olarak hisse senedi ihracı, talebi azaltan önemli bir faktör olurken, satıcıların peşin alımlarda sunduğu iskonto ve kolaylıklar talebi artırıcı etki gösterdi. Üçüncü çeyrekte ise bu talep azalmasının yerini zayıf bir artışa bırakacağı tahmin ediliyor.

Konut ve Bireysel Kredilerde Durum

2024 yılının ikinci çeyreğinde konut ve diğer bireysel kredi taleplerindeki azalış zayıflayarak devam ederken, taşıt kredi talebi güçlü bir artış gösterdi. Üçüncü çeyrekte konut ve diğer bireysel kredi taleplerinin artması, taşıt kredi talebindeki artışın ise azalmaya başlaması öngörülüyor.

Fon Sağlama Koşulları

İkinci çeyrekte yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın zayıfladığı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlendiği gözlemlendi. 2024 yılının üçüncü çeyreği için, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın gevşemeye döneceği, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise devam edeceği tahmin ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.