Dolar 40,7930
Euro 47,8648
Altın 4.401,88
BİST 10.949,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 34°C
Açık
Bursa
34°C
Açık
Çar 33°C
Per 34°C
Cum 33°C
Cts 33°C

Meclis’e Gelecek Taslakta İlginç Maddeler Var!

Meclis’e Gelecek Taslakta İlginç Maddeler Var!
14 Haziran 2024 12:40
A+
A-

Uzun süredir kamuoyunu meşgul eden vergi düzenlemesiyle ilgili detaylar merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen gün yaptığı açıklamalarda, vergi adaletini sağlayacak düzenlemenin yakında Meclis’e sunulacağını belirtti. Peki vergi düzenlemesinde yeni detaylar neler?

Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, merak edilen düzenlemenin detaylarıyla ilgili bir kalem aldı.

Güngör’ün ‘Hangi vergi istisnaları kalkıyor?’ başlıklı yazısında şu ifadeler yer aldı:

“Öğrendiğim kadarıyla, gayrimenkul değer artış kazancındaki istisnaların kaldırılması planlanıyor. 2024 yılı için 87 bin TL ve üzerindeki kira gelirlerine istisna tanınmayacak.

5 yıllık istisna süresi sadece 1 konut için uygulanacak. İştirak hisse satış kazanç istisnasının kaldırılması da gündemde… Biliyorsunuz, gayrimenkul ve iştirak hisseleri satış kazancı istisnası kurumlar vergisi mükelleflerine önemli vergisel avantajlar sağlamaktaydı.

Gayrimenkul satış kazancı istisnası geçen yıl temmuzda yürürlükten kalkmıştı. İştirak hisseleri satış kazancı istisnası devam ediyordu. Kurumların, en az iki yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri rüçhan hakları ve istisna kazançlarına kaynak oluşturan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançların yüzde 75’lik kısmı kurumlar vergisinden istisnaydı.

Şimdi bu istisna oranının yüzde 25’e indirilmesi, yeni iktisap edilen hisselerde ise tamamen kaldırılması düşünülüyor. Çok uluslu şirketlere en az yüzde 15 kurumlar vergisi getirilmesi, yurtiçinde ise cironun yüzde 2’si kadar matrahın yüzde 25’i asgari Kurumlar Vergisi uygulaması gündemde… Asgari gelir vergisi için de ciro üzerinden yüzde 15-40 arası vergi planı var.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.