Dolar 41,3757
Euro 48,5662
Altın 4.847,29
BİST 10.372,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 30°C
Az Bulutlu
Bursa
30°C
Az Bulutlu
Cts 29°C
Paz 29°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Maskeler geri mi dönüyor? Uzmanlar endişeli!

Maskeler geri mi dönüyor? Uzmanlar endişeli!
16 Ağustos 2023 18:23
A+
A-

Koronanın yeni varyantı Eris yayılıyor, uzmanlar endişeli!

Covid-19‘un yeni varyantı Eris’in birçok ülkede görülmesinin ardından uzmanlardan maskeye geri dönüş uyarı gelmeye başladı. Trisha Greenhalgh “Bir kez daha maske takma zamanı gelmiş gibi gözüküyor” dedi.

Covid-19’un Omicron varyantının alt türevi olan Eris’in (EG.5.1) yayılmaya başladığı duyuruldu. İlk olarak İngiltere’de yayılmaya başlayan yeni varyant Fransa, İsrail, Güney Afrika ve son olarak Danimarka’da görüldü.

İngiliz uzmanlar, yeni Covid-19 varyantı BA.6’ya ilişkin endişelerini dile getirdi.

University College London’dan Christina Pagel, yeni varyantın diğer Omicron varyantı alt türlerinden daha fazla mutasyona sahip olduğunu belirterek “Potansiyel olarak daha büyük bir dalgaya neden olabilir” ifadesini kullandı. Pagel, yine de değerlendirme yapmak için erken olduğunu söyledi.

‘MASKE TAKMA ZAMANI GELMİŞ GİBİ’

Oxford Üniversitesinden Trisha Greenhalgh sosyal medyadan yaptığı paylaşımında, “WhatsApp’taki çeşitli bilim grupları susmuyor. Genetik sıralama video ve diyagramları gidip geliyor. Az bir detaydan anladığım kadarıyla bir kez daha maske takma zamanı gelmiş gibi gözüküyor” dedi.

‘HENÜZ ERKEN AMA…’

İngiliz Daily Mail’e konuşan Leeds Üniversitesinden Stephen Griffin, BA.6’nın Kovid-19’daki en büyük değişimi simgelediğini belirterek, “Yayılmaya başlarsa endişe edin” uyarısını yaptı. Griffin de henüz çıkarımlarda bulunmak için erken olduğunu söylerken, yeterli verinin bulunmamasının tahminleri zorlaştırdığını kaydetti.

Warwick Üniversitesinden Lawrance Young, Omicron alt türlerinin dünyada yayılmaya devam ettiğini ve daha güçlü bir varyantın ortaya çıkmasının sürpriz olmayacağını belirtti. Tüm varyantların Omicron türevi olmasının kontrol edilebilir olacağı anlamına geldiğini de kaydeden Young, farklı altyapıya sahip yeni bir varyantın çıkmasının korkutucu olabileceğine işaret etti.

East Anglia Üniversitesinden Paul Hunter ise diğer uzmanların aksine yeni varyantın önemli bir salgına sebep olmayacağını kaydederek, maskeyi sadece bünyesi daha hassas olan gruplara önerdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.