Dolar 40,7947
Euro 47,7683
Altın 4.404,32
BİST 10.914,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 35°C
Açık
Bursa
35°C
Açık
Per 34°C
Cum 33°C
Cts 32°C
Paz 31°C

Mezarlıklarda yeni dönem

Mezarlıklarda yeni dönem
7 Ağustos 2024 13:06
A+
A-

Hayatını kaybeden kişinin yakınlarının talebiyle mezarlıkların temizliğini ve bakımını yapan bazı firmalar, kabir taşlarına yerleştirilen karekodla vefat eden kişinin fotoğraf ve videolarının ziyaretçilere ulaşmasına imkan sağlıyor.

Mezarlarının bakımını üstlenerek, ölen kişinin yakınlarına kolaylık sağlayan özel firmalar, kabirlerin son halini fotoğraflarla ailelere ulaştırıyor.

MEZAR BAŞINDA FOTOĞRAFI GÖRÜLÜYOR, VİDEOSU İZLENİYOR 

Bununla da yetinmeyen firmalar mevtanın eski fotoğraf ve videolarından oluşan anılarını teknolojiyi de kullanarak, karekoda yüklüyor. Bu sayede ziyaretçiler karekodu okuttuğunda ölen kişinin eskiye dönük fotoğrafları ile videolarını görüyor ve anılarına şahitlik ediyor.

Mezarlık bakımı yapan özel bir firmada 5 yıldan bu yana çalışan Mert Kayacan, kendilerine ulaşan mezar sahiplerinin taleplerine göre gerekli bakımları yaptıklarını söyledi.

Kayacan, öncelikle mezar yerinde tespit yaptıklarını, daha sonra toprak yenileme, mermer temizleme, yazı yenileme, çit yapımı, çiçek ekimi, düzenli bakım ve karekod uygulaması gibi hizmetlerin vatandaşlara sunulduğunu, özel günler öncesi talep yoğunluğunun yaşandığını anlattı.

BAYRAM ÖNCESİ YOĞUNLUK

Kendilerine ulaşan mezar sahiplerinin bazı özel isteklerinin olabildiğine dikkati çeken Kayacan, “Bize, ‘Mezara bir çiçek bırakır mısınız, bir dua okutur musunuz?’ gibi isteklerde bulunuyorlar. Bayramlarda ziyaret edecekleri mezarların temiz ve bakımlı olmasını isteyenler özellikle bayram öncesinde bakım hizmeti talep ediyor. ‘Yakınlarımızla birlikte ziyaret edeceğiz, temiz ve bakımlı görünmesini istiyoruz.’ şeklinde isteklerde bulunuyorlar” dedi.

HİZMETTEN MEMNUNLAR 

Kayacan, kabirlere yazın ve kışın ayrı çiçekleri ektiklerini, 6 ayda bir de mevsimlik çiçeklerle mezarları süslediklerini, talep halinde haftada 3 kez çiçekleri sulayıp, düzenli şekilde bakımlarını yaptıklarını dile getirdi.

Yapılan bütün işlerin yer aldığı fotoğrafları mezar sahiplerine gönderdiklerini, bu hizmetlerde bilgi teknolojilerinden yararlandıklarını vurgulayan Kayacan, “Vefat eden kişinin eski fotoğraf ve videolarından oluşan anılarını karekoda yüklüyoruz. Bu sayede ziyarete gelenler mezar taşında bulunan kodu okuttuğunda rahmetlinin eskiye dönük fotoğraflarını ve videolarını görebiliyor. Bu hizmetlerden herkes memnun. Bize ‘Allah razı olsun’ da diyorlar” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.