Dolar 40,7600
Euro 47,8169
Altın 4.400,42
BİST 10.949,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 34°C
Açık
Bursa
34°C
Açık
Çar 33°C
Per 34°C
Cum 33°C
Cts 32°C

Kıdem Tazminatı için yeni sistem yolda

Kıdem Tazminatı için yeni sistem yolda
9 Eylül 2024 16:54
A+
A-

Milyonlarca çalışan, emeklilik sistemindeki değişiklikleri merakla bekliyor. Emeklilik yaşı ve prim günleriyle ilgili yapılacak olan değişiklikler dikkatle takip edilirken, en çok ilgi çeken yeniliklerden biri de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi oldu. Bu yeni sistem, kıdem tazminatının nasıl bir etki yaratacağı konusunda yeni tartışmalara neden oldu.

YENİ SİSTEM YOLDA

Kulislere göre, emeklilik sistemi yenilenecek ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ön planda olacak. Bu sistemde, çalışanların maaşlarından belirli bir oran kesilecek ve bu orana işveren ile devlet katkıları da eklenecek. Emeklilik döneminde, bu birikim emekli maaşına ek olarak ödenecek ve böylece maaşta yaşanacak olası kayıplar telafi edilecek.

KIDEM TAZMİNATI NE ZAMAN ALINACAK?

Sabah gazetesinin haberine göre, TES uygulamaya geçtiğinde, kıdem tazminatı işten ayrılma anında alınamayacak. Çalışanlar, kıdem tazminatlarını emeklilik dönemlerinde TES sistemi üzerinden alabilecekler.

60 YAŞ KRİTİK EŞİK

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi‘ne dahil olan çalışanlar, işten ayrıldıklarında sadece bir defaya mahsus kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecekler. Kalan kısmı ise, 60 yaşına ulaşıp emeklilik şartlarını yerine getirdiklerinde ödenecek.

Bazı uzmanlar, otomatik katılım sisteminde çalışanların işverenler tarafından sistemine dahil edildiğini ancak istedikleri zaman çıkabileceklerini belirtiyor.

Ama TES’te çalışanlar istedikleri zaman sistemden çıkamayacak. Ayrıca, bazı uzmanlar Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin kıdem tazminatıyla doğrudan bir bağlantısı olmadığını ve bu konuyu etkilemeyeceğini vurguluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.