Dolar 40,8638
Euro 47,8575
Altın 4.383,89
BİST 10.870,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 32°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
32°C
Parçalı Bulutlu
Cts 31°C
Paz 30°C
Pts 29°C
Sal 31°C

Eczaneler ilaca ulaşamıyor, hastalar mağdur oluyor

Eczaneler ilaca ulaşamıyor, hastalar mağdur oluyor
20 Eylül 2022 14:38
A+
A-

Eczanelerde ilaç yokluk seviyelerinin yüzde 17’lere çıktığı belirtilirken, hasta ve eczacı arasında kavgalara neden olan sorun giderek büyüyor.

Kurdaki dalgalanmalar, bulunamayan ilaç seviyesinin yüzde 17’lere çıkarttı. Eczaneler ilaca ulaşamazken, hastalar da mağdur oluyor.

İlaç yokluğunu gündeme taşıyan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, özellikle kanser, kalp, şeker ve tansiyon ilaçlarının bulunamadığına dikkat çekerek, hayati ilaçların karaborsaya düştüğünü ileri sürdü.

İlaç yokluğunun toplumsal krize dönüştüğüne vurgu yapan Başevirgen, eczacıların yıllardır böyle bir kriz görmediklerini ifade ettiğini söyledi.

Başevirgen’in aktardığına göre, eczacılar sorunlarını şu şekilde dile getirdi:

“38 yıllık eczacıyım ‘böyle bir şey görmedim. İlaç bulamıyoruz, yoklar bitmedi. 10 tane kolesterol ilacı istedim, 2 tane geldi. Yakında karne ile ilaç alacağız. Giderlerimiz yüzde 300’ü aştı. 300-500 lira gelen elektrik faturası bin 500 liraya çıktı. Yerli ilaç yok, hep ithal. SSK zamanında SSK’ların kendi fabrikalarında hastalara yetecek kadar ilaç üretiliyordu. SSK hastanelerini lağvettiler, o güzelim ilaç fabrikaları çürümeye bırakıldı. Hastalar o zaman ilacı 3,30 kuruşa alıyordu,şimdi en basit tansiyon ilacına bile 80-85 lira fark ödeniyor.”

İLAÇTA YAŞANAN SORUNLARIN TEK SORUMLUSU AKP İKTİDARIDIR

İlaç yokluk seviyesinin yüzde 17’lere kadar çıktığını belirten Başevirgen ise şunları söyledi:

“1979’da kurulan SSK Şişli Bomonti İlaç Fabrikası, ilaç ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor, ağrı kesici, antibiyotik, vitamin ve öksürük şurubu gruplarından 22 çeşit ilaç üretiliyordu. 2005’te kilit vuruldu. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1928’de kuruldu. Aşı üretiminde dünyaya örnek gösterildi. 2011’de KHK ile kapatıldı. Bugün ilaçta ve aşıda yaşanan dışa bağımlılık ve kıtlığın tek sorumlusu AKP iktidarıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.