Dolar 40,7930
Euro 47,8648
Altın 4.401,88
BİST 10.949,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 34°C
Açık
Bursa
34°C
Açık
Çar 33°C
Per 34°C
Cum 33°C
Cts 33°C

DEVA Partisi’nden Adalet Bakanı’na ‘işkence’ sorusu

DEVA Partisi’nden Adalet Bakanı’na ‘işkence’ sorusu
15 Nisan 2022 17:09
A+
A-

DEVA Partisi Adalet Vakanı’na işkence ve kötü muamele iddialarını sordu.

Deva Partisi, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Silivri 5 No’lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan mahpusların gördükleri işkence ve kötü muamele iddialarını Adalet bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Mahpusların süngerli odada gördükleri işkence ve kötü muamele sonrasında toplu intihar girişiminde bulundukları neticesinde bir mahpusun hayatını kaybettiğini ifade eden Yeneroğlu, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

‘İddialar etkin ve hızlı bir şekilde soruşturulmalıdır’

“Alanda çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarının ceza infaz kurumuna düzenledikleri ziyaretler sonrasında hazırlanan raporlar kamuoyu ile paylaşılmıştır. Gerek medyaya yansıyan görüntüler, gerek mahpuslara ait ses kayıtları gerekse de bir mahpusun ölümüyle sonuçlanan işkence ve kötü muamele iddiaları oldukça vahim olup, hızlı ve etkin bir şekilde bu iddiaların soruşturulması gerekmektedir.”

‘Mahpuslara işkence ve kötü muamele uyguladığı iddia edilen memurlar tedbiren uzaklaştırıldı mı?

Yeneroğlu, Bozdağ’a şu soruları sordu:

  • Koğuşlarda bulundurulan hap ve/veya ilaç sayısında herhangi bir kısıtlama var mıdır? Hap içerek intihar girişimde bulunduğu ileri sürülen mahpuslar, bu hapları nasıl temin etmişlerdir?
  • Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre mahpus Ferhan Yılmaz hap içmesi sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişse burnu nasıl kırılmış, nasıl dudakları patlamış ve şişmiş, cenazesinin taşındığı tabutun içi ise nasıl tamamen kana bulanmıştır?
  • Silivri 5 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’nda, söz konusu işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin olarak adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Bu soruşturmalar başlatılmışsa, hangi aşamadadır?
  • Başlatılan soruşturmalar kapsamında, tedbiren mahpuslara işkence ve kötü muamele uyguladığı iddia edilen infaz koruma memurları görevden uzaklaştırılmış mıdır?
  • Toplu intihar girişiminde bulunan mahpusların başka ceza infaz kurumlarına sevk edilme gerekçeleri nedir? Bu mahpuslar hangi ceza infaz kurumlarına sevk edilmiştir? Aileleri bu konuda bilgilendirilmiş midir? Sevk edilen mahpusların sağlık durumları nasıldır?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.