Anadolu16.com

Sihirli Parmaklar Anaokulu, eğitimde fark yaratıyor!

Sihirli Parmaklar Anaokulu, eğitimde fark yaratıyor!
14.12.2021
A+
A-

Bursa Nilüfer Özlüce’de Çocuk Gelişim Uzmanı Tülay Şener ve Bekir Çelik tarafından kurulan Özel Sihirli Parmaklar Anaokulu’nda çocuklar, dört işlem yapmayı, çevreyi, doğayı, evreni, günlük yaşamın kurallarını öğrenerek mezun oluyor.

Montessori eğitim sistemini uygulayan Sihirli Parmaklar Anaokulu’nda 5 yaşındaki çocuklar materyal kullanarak 5 basamaklı sayıları toplayıp çıkartabiliyor; kıtaları, gezegenleri sayabiliyor; kendileri giyinip soyunabiliyor.

Montessori eğitim sistemini uygulayan Özel Sihirli Parmaklar Anaokulu Türkiye genelinde Montessori, Waldorf, Regio Emillio, Zeka ve Akıl Oyunları gibi çeşitli alanlarda sertifikalı eğitim ve kurslar düzenleyen AKED Danışmanlık tarafından Tülay Şener ve Bekir Çelik tarafından 2017 yılında kuruldu. Okulun kurucu müdürü Çocuk Gelişim Uzmanı Tülay Şener anaokulundaki tüm öğretmenlerin Montessori eğitimi aldıklarına dikkat çekti.

Tülay Şener kendi adıyla anılan eğitim sistemini kuran Maria Montessori hakkında şunları söyledi:

“Dr. Maria Montessori İtalya’nın ilk kadın doktorlarından.1896 yılında kadınların doktor ya da mühendis olmaları çok zordu. 1870-1952 yılları arasında yaşadı.  Çağının ötesinde bir bilim insanıydı. Mesela kadın hakları için mücadele ediyor; 1896 ve 1900 yıllarında İtalya’yı temsil ettiği Londra’daki konferanslarda kadınlara eşit işe eşit ücret çağrısında bulunuyor.  Roma Psikiyatri kliniğinde zihinsel engelli çocuklarla çalışıyor. Bu çocukların sorununun duyuların harekete geçirilememesi olduğunu; uyarıcı çevre yetersizliğini fark ediyor.  O çocuklar için materyal tasarlıyor. Eğittiği gençleri o dönemin İtalya’sında devletin normal girişimsel sınavlarına, engelli olduklarını duyurmadan sınava sokuyor. Sonuçlar kendini de şaşırtıyor; zira çocuklar çok başarılı oluyor.  Montessori geliştirdiği sistemin normal çocuklar üzerindeki etkisini merak ediyor ve aynı sistemi savaşta öksüz yetim kalan, atıl bölgelerde yaşayan ve okula gitmeyen 50 çocuğa uygulamak üzere harekete geçiyor.

Bu 50 çocuğu eğitebilmek için antropoloji profesörlüğüne yükseliyor ve üniversiteden ayrılarak Casade Bambini denilen anaokulunda çalışmaya başlıyor. Burada pek çok keşifleri var. ‘Bana çocuklar ne istediklerini, nasıl görmek istediklerini gösterdiler’ diyor. Çocukların ihtiyaçlarını ve duyarlılıklarını keşfediyor…”

Şener, Montessori eğitim programına özgü materyallerin olduğuna değindi ve halen AKED Danışmanlık olarak Bekir Çelik ile birlikte Konya Karatay Üniversitesi’nde 160 saatlik Montessori eğitimi verdiklerini anlattı. Montessori eğitimci eğitiminin yüz yüze yapılması gerektiğine dikkat çeken Tülay Şener “Montessori eğitiminin olmazsa olmazı materyaller. Dokunmadan kullanamazsınız. Bu nedenle eğitimin yüz yüze olması şart” dedi.

Sihirli Parmaklar Anaokulu’nda 3- 6 yaş grubunun eğitim aldığına değinen Tülay Şener, okulun Montessori sistemi hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Montessori yöntemi öğrencilerimizi matematik, fen ve yaratıcılıkta öne taşıyor. Her insanın mantıksal matematik hesaplama becerisi vardır. Bu bizi diğer canlılardan ayıran temel özelliktir. Bizim öğrencilerimiz 4 – 6 yaşları arasında temel matematik bilgisini edinir.  Mezunlarımızı gittikleri okullarda takip ediyoruz. Bizim eğittiğimiz öğrenciler, dinlemeyi bilen, kendisini ifade edebilen, komutlara ve kurallara uyum sağlayan, sorun çözme becerisi gelişmiş çocuklardır.  Öğrencilerimizin yüzde 60’ı özel bir çabamız olmamasına rağmen okumayı öğrenerek mezun olur. Yüzde 99’u temel matematikte çok başarılılar. İlkokula dört işlemi yapabilir durumda gidiyorlar. Matematiği somut olarak burada öğreniyorlar, okulda ise soyutu öğreniyorlar.  Zaten Montessori’nin amacı çocuğa problem çözdürmek değildir. 4 – 6 yaşındaki çocuklar somut dönemdedir. Elleri insanın ikinci beyni olarak kabul eden Maria Montessori ‘Eline vermediğinizi zihnine sokamazsınız’ diyerek soyut olan matematiği materyallerle somut hale getirerek çocukların eline vermiştir…”

Tülay Şener, Sihirli Parmaklar Anaokulu’ndaki Montessori uygulamalarını şöyle özetledi:

“Çeşitli alanlarımız var; ‘Günlük Yaşam’ onlardan biri. Çocuğu birine bağımlı değil bağımsız hale getirmek. Maria Montessori ‘Bağımlı olan birey öğrenemez’ diyor. Bizim öğrencilerimiz ayakkabısını kendi giyer. Masanın tozunu alır. Kendi giyinir, yemek servisini kendi yapar. Ortalığı temiz ve düzenli tutar. Oyun ve eğitim materyallerini işi bitince toplar. ‘Duyu’ da Montessori sisteminde önemlidir. Koku, tat, eşleştirme, pürüzlü, pürüzsüz sıcak soğuk, gibi duyularla pek çok çalışma yapılır. Matematik için özel materyallerle çalışılır. Dil ise kendisini ifade edebilmesi, iletişim kurabilmesi açısından önemlidir.  Bir de ‘Kozmik’ dediğimiz alan var. Çocuklarımız ‘Kozmik’te evreni, gezegenleri, dünyayı, kıtaları, ülkeleri, şehirleri, iklimi, hayvanları, ülkelerin en önemli özelliklerini, paralarını, çiçek çeşitlerini, kuş türlerini, solucanın işlevini öğrenir. Çiçeğe çiçek demezler, adlarını söylerler. Kuşları da isimleriyle anarlar. Canlı, cansız her şey bizim konumuzdur. Dünyaya, çevreye, diğer insanlara, çocuklara duyarlı olmayı öğrenirler. Çocuklarımız kendi yürüttükleri kampanya ile 3 manuel ve 1 akülü sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine bağışladılar.”

5 YAŞINDA 5 BASAMAKLI SAYILARLA İŞLEM!

Özel Sihirli Parmak Anaokulu öğrencilerinden 5 yaşındaki Çağın Eren Terzi ile 5,5 yaşındaki Ozan Alpşenel ve Derin Özdemir noktalama oyunu, kartlar ve abaküs kullanarak 4 ve 5 haneli toplama ve çıkarma işlemini gerçekleştirdi. Öğrenciler, kendilerine verilen materyallerle parmaklarını kullanarak işlemleri hatasız gerçekleştirdiler. Ayrıca kendilerine sorulan dünyadaki kıtalar, gezegenler gibi soruları da eksiksiz cevapladılar. Montessori eğitim sisteminin başarılı uygulamasına tanık olunan etkinlikte kurucu müdür Tolay Şener “Tüm öğrencilerimiz materyalleri ve ellerini kullanarak matematiği, günlük bağımsız yaşam becerisini öğreniyor” diye konuştu.

TÜLAY ŞENER KİMDİR?

Öğretim görevlisi Tülay Şener, Karabük’te dünyaya geldi. İlk ve ortaokul ile liseyi Karabük’te bitirdikten sonra Karabük Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı Anaokulu Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Çelikli okullarda öğretmenlik yapan Tülay Şener, 1988 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Yılın Öğretmeni seçildi. 1992-1998 yılları arasında MEB tarafından ‘’Türk Çocuklarının Topluma Uyumu’’ projesiyle Almanya’da uluslararası bir anaokulunda Alman Hükümeti tarafından Sosyal Pedagog denkliği alarak 4 yıl görev yapmıştı.. Frankfurt, Bonn, Freiburg’da 3 ay boyunca eğitim seminerlerine katıldı. İngiltere’nin Okul Öncesi Eğitim sistemi ile ilgili Londra’da çalışmalar yaptı. Pek çok il ve ilçede ebeveyn, öğretmen ve müdür eğitim seminerleri vermiştir. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in Eğitim Danışmanlığını yaparak Konya’da ‘’Türkiye’ye İlk Gezici Anaokulu’’ projesini geliştirdi.  Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Prof. Dr. İhsan Doğramacı Uygulama Anaokulu’nun Mimari Projesini Yurt dışından uyarlayarak, anaokulunun kaba inşaatından mutfak ekipmanına, oyuncaklarına, sınıf düzenine kadar her türlü donanım ve enstrümanını oluşturdu. Okulun  kurucu müdürlüğünü ve yöneticiliğini 11 yıl boyunca sürdürmüştür. Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı Anaokulu Öğretmenliği bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.  Okul Öncesinde Eğitime Giriş, Yaratıcı Drama gibi branş derslerine girdi.. Temmuz 2010 da Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi’nden emekli oldu. 1 Ağustos 2010 tarihinde Çağdaş Eğitim Kooperatifi Özel Beşevler Anaokulu yöneticiliğine başladı.. Ayrıca Konya İl Spor Müdürlüğünde Tenis ve Yüzme hakemi, Golf Federasyonu Konya İl Temsilcisi olan Tülay Şener, evli iki çocuk annesi. Şener’in  “Yaratıcı Çocuk Etkinlikleri ve Okul Öncesi Eğitimde Montessori Yaklaşımı” adında kitapları ile üzerinde çalıştığı iki kitabı bulunmakta. Bekir Çelik ile birlikte AKED Danışmanlığı, 2017 yılında da Sihirli Parmaklar Anaokulu’nu kurdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.