Anadolu16.com

ASGD, Millet Bahçesinden neden atıldı?

08.12.2020
A+
A-

Selam tüm okuyuculara, yüreği ülkesi için çarpan çevresindeki değerlerle varolduğunu bilen tüm duyarlı yüreklere…

Bursa’yı bilenler Kültürparkı’nın Bursa için önemini de çok iyi bilirler…

Doğası, yürüyüş yolları, göleti, kafeleri, kültürel zenginliği, konumu ve rahat ulaşılabilirliği açısından Bursa için önemi büyüktür.

Eh orayı bilenler Atatürk Stadyumu’nu da iyi bilirler. Bilmeyenler için Kültürparkı’nın ve stadyumun yan yana hatta içi çe olduğunu söyleyebilirim. Bursa’da Mustafa Kemal Atatürk‘ün yapımı için 1926 yılında bin lira bağışta bulunduğu ve 1948 yılından bu yana Bursaspor’un maçlarına ve resmi törenlere ev sahipliği yapan tarihi birçok futbol müsabakasında ev sahipliği yapmıştır yıllarca…

Futbol maçlarının olduğu günler bayram yeri gibi olurdu.

Köfteciler, simitçiler, satıcılar…

Tabii merkez güzergah yolunun hemen yanında olduğu için arada kalabalık sebebiyle trafikte sıkıntılar da olmuyor değildi… Bu yüzden bir proje hazırlanarak çok daha büyük bir stadyum yapılması kararlaştırıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun 2015 yılında yapımının tamamlanmasının ardından Atatürk Stadyumu yıkıldı. Şunu da ifade etmek isterim ki yapılan yeni stadyum, konumu itibariyle trafiğe daha çok zarar vermiştir. Yıkılan stadın yerine 60 bin metrekarelik park ve miting alanı yapıldı. 2 yıl da park ve miting alanı olarak hizmet veren alan için Cumhurbaşkanımız’ın Millet Bahçeleri ile ilgili talimatının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar tamamlanmıştır.

Tabii Kültür Park gibi bir alanın hemen yanında böyle bir yerin gerekliliği tartışmaya açık olsa da…

Bir süre sonra bu yıl içinde tüm itirazlara rağmen hemen yanındaki Atatürk Spor Salonu’nun yıkılması da karara bağlandı.

Bitti mi?

Yok, daha bitmedi.

Sırada ASGD vardı…

Bursa kent tarihine malolmuş Anadolu Spor Gazetecileri Derneği(ASGD), 1992 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan kiraladığı arsa üzerinde yaptığı Genel Merkez İdari ve Sosyal Tesisleri’nden, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘yıkım kararı’ gerekçesiyle onlar da çıkarıldı.

Yıkılan Atatürk Stadı karşısı, Kültürpark yanındaki arsada kendi güçleriyle yaptıkları ve kamunun tek bir çivisinin dahi bulunmadığı bu tesisi yaklaşık 30 yıldır, her yıl yüksek oranlarda artırılan kira bedellerini düzenli bir şekilde ödeyerek kullanan ASGD’ye, Osmangazi Kaymakamlığı marifetiyle tahliye yazısı gönderildi ve direnilirse zor kullanılarak boşaltılacağı bildirildi.

Buna gerekçe olarak ise binanın Millet Bahçesi’nin ikinci projesi kapsamında yıkılacağı gösterildi. İlk proje sırasında, tesisi restore edeceğini taahhüt eden Büyükşehir Belediyesi sözünü tutmadığı gibi, derneğin tüm taleplerine rağmen herhangi bir alternatif de sunmadı.

ASGD’nin açtığı davada itirazı değerlendiren Bursa 8. Sulh Hukuk Mahkemesi ilk etapta, Kaymakamlık aracılığı ile tahliyenin mümkün olmadığını ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını belirtip, “İHTİYATI TEDBİR KARARI” vererek tahliyeyi durdurdu. Ancak idarenin itirazı nedeniyle bir ay sonra ihtiyati tedbir kaldırıldı ve yıkım kararı yeniden uygulamaya konuldu.

ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Ocak ayından bu yana tahliye süreci yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Mağduriyetimizi önlemek için Ankara’da ve Bursa’da çalmadık kapı bırakmadık. Her görüşmemizde sözler verildi, derneğimizin asla ortada bırakılmayacağı söylendi. Tesisimizi 1992 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan kira bedeli karşılığında tahsis edilen alanda dernek olarak kendimiz yaptırdık. Yaklaşık 30 yıllık tarihimiz de anılarımız da burada. Özellikle Bursaspor’un her maçının öncesi ve sonrasında tüm meslektaşlarımıza ve yayın kuruluşlarımıza röportajlar, canlı yayınlar ve basın toplantıları için bedelsiz olarak tahsis ettiğimiz tesisimiz; tüm yurt içi ve yurtdışı etkinliklerimize, projelerimize, seminer, konferans ve toplantılarımıza da tanıklık etti. 

Son olarak Büyükşehir Belediyesi, bizden 450 metrekarelik bahçemizi Kültürpark’a ve Millet Bahçesi’ne dahil etmek üzere talep etti. Oradaki bahçemizden ve üzerindeki ek binamızdan feragat ederek kabul ettik. Karşılığında ise 570 metrekare üzerindeki ana tesis binamız restore edilecek ve Millet Bahçesi’ne yakışır hale getirilecekti.

Restorasyonla ilgili grafik çalışmasını bile Büyükşehir Belediyesi yaparak bize görsel materyal şeklinde gönderdi.  Ne var ki Büyükşehir Belediyesi verdiği sözü tutmadı. Konuyu ısrarla yüz yüze görüşme taleplerimize karşılık vermeyen Başkan Alinur Aktaş, tarafımıza, her seferinde, aracılarla, ‘Yerin bizimle alakası yok’ türünden kaçamak cevaplar iletmekle yetindi. ‘Alakamız yok’ dediği yere Millet Bahçesi yapan ve resmen sokağa atılan ASGD’ye verilen ‘devlet sözünün’ üzerine yatan Başkan Aktaş’ı 

önce Allah’a sonra merhamet sahibi tüm vicdanlara havale ediyoruz.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün verdiği tesisi yeniden kiralama yetkisini kullanmayıp ‘Alinur Aktaş’la al gülüm, ver gülüm, git gülüm, yık gülüm!’ paslaşmaları sırasında oluşan Büyükşehir’in baskılarına boyun eğen Spor İl Müdürü Salih Beşparmak’ı da ‘ibretlik’ kararından ötürü kınıyoruz…

Geçmiş Dönem Genel Sekreteri İsmail Yılmaz, Fen İşleri Müdürü Feridun Tarım ile Gençlik ve Spor İl eski Müdürü, şu an ise Gençlik Spor Genel Müdür Yardımcısı olan Süleyman Şahin, bizleri görüşmeye davet ederek derneğimize, yukarıda sözünü ettiğimiz devlet adına bu sözü veren kamu görevlileridir. 

Bu görüşmelerimizde Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı anlaşma sözlü olarak yapıldı. Ankara’da olumlu sonuçlanan görüşmelerin tanığı da AK Parti Milletvekili Refik Özen’dir. Özen kendisini ziyaretimiz sırasında, Süleyman Şahin’le bir telefon görüşmesi yaparak konu ile ilgili güvence sözü almıştır. Tabii ki, ‘Devletimizin sözü sözdür’ diyerek bütün bunların yerine getirilmesini istedik ve sabırla da bekledik.

Bu arada 31 Aralık 2020’de biten kiralama protokolümüzün prosedür gereği yenilenmesi için talepte bulunduk; Gençlik ve Spor Bakanlığı da uygun bularak Bursa İl Müdürlüğü’ne tesisi yeniden ASGD’ye kiralama yetkisi verdi. Ancak sonrasında ne olduysa oldu, Büyükşehir Belediyesi bizim tesisimizi de Millet Bahçesi 2.Projesi kapsamına aldı ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne baskı yapılarak tahliye etmemizi istedi. Kendisine hayırlı olsun ziyaretine gittiğimizde ASGD’nin hakkının korunması gerektiğini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Salih Beşparmak da dirayet gösteremeyip bu baskılara boyun eğdi. 

ASGD’nin gidecek başka bir yeri yok. Bizleri kendi yaptırdığımız ve bölgenin en yüksek arsa kira bedelini ödediğimiz (son ödenen yıllık kira tutarı 58.900 TL) tesisimizden çıkararak bu hazin mağduriyeti yaşatanları asla unutmayacağız. ASGD gözünü budaktan sakınmayan bir mücadele teşkilatıdır, bir şekilde daha iyisini, daha güzelini mutlaka yapar. Ama sizler maalesef altına imza attığınız bu ayıpla yaşamaya devam edeceksiniz. 7’den 70’e herkesin Bursa kent tarihinin anıtsal değeri olarak gördüğü Atatürk Stadı’nın yıkımı ve sık sık değişen proje çalışmaları nedeniyle, son 6 yıldır idari ve sosyal tesislerinden doğru dürüst yararlanamadığımız derneğimize bu haksızlığı reva gören adalet duygusu yoksunlarını şiddetle kınıyor, onları da önce Allah’a, sonra hak terazisi asla şaşmayan kamuoyu vicdanına havale ediyoruz. ‘Arsa kiminse üzerindeki bina da onundur’ diyen mülkiyet yasası bahanesiyle, bu haksızlığa imza atanları tarih affetmeyecektir. 

Bütün bunların, ASGD’nin başına, kurulduğu günden bu yana doğru bildiği yolda, hak hukuk mücadelesi verdiği için geldiğini biliyoruz. İstanbul basını hegemonyasına karşı kazandığımız davalar nedeniyle, her seferinde kanuna aykırılığını kanıtladığımız akreditasyon yönetmeliklerini değiştirtmek zorunda bıraktığımız yönetenlerin, bizlere bedel ödetmek istediklerinin de bilincindeyiz. ASGD’yi tahliye ederek bitireceklerini sananlar ve bu karara alkış tutanlar yanıldıklarını görecekler. Zira bazen hukuk susar, vicdanlar konuşur. Ülke genelinde teşkilatı olup da genel merkezi Bursa’da olan tek meslek kuruluşu ASGD’ye bu yapılanı, hiçbir insan vicdanının kabul etmeyeceğine yürekten inanıyoruz. Şu an tahliyeye ve yıkıma rağmen, yargı sürecini takip ederek, doğacak maddi-manevi yasal haklarımızı sonuna kadar kararlılıkla kullanmayı sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.”

Bazı değerler vardır ki illa onlara isim konularak içselleştiremeyiz. Mesela Kültürpark, bizim için millet parkıdır veya Atatürk Stadyumu, Atamızın imzasıyla yapılmış milli bir değerimizdi.

ASGD de öyle.

Ülke genelinde teşkilatı olup genel merkezi sadece Bursa’da olan tek meslek kuruluşu, halkımızın milletimizin gazetecileri… Millet bahçesine sözümüz yok, millet için atfedilen hiçbir şeye sözümüz yok! Ne var ki milli değerlerimiz de millet kavramının bir parçası sayılmaz mı?

***

”Millet ve biz yok, birlik hαlinde millet vαr. Biz ve millet αyrı αyrı şeyler değiliz.” 

Mustafa Kemal Atatürk 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.