Anadolu16.com

AA ve Japonya

10.02.2021
A+
A-

Asya’nın doğusunda gelenek ve örfi hukuka göre yaşayan bir ada ülkesi Japonya.

Anadolu Ajansı’nın Japonya’da Covid-19 tedbirleri nedeniyle ilan edilen olağanüstü halin uzatılmasından sonra esnafla yaptıkları röportajın haberinin yayınlanması muhalefetin tepkisini çekerken, habercilik açısından ulusal basında gülünç duruma düşürdüler.

Servis edilen haber şöyleydi: “AA muhabiri, Japonya’nın başkenti Tokyo’da esnafa, salgının gelir düzeylerine etkisi, OHAL sürecinde yaşadıkları zorlukları sordu. Kıyafet satıcısı Ojima, salgın dolayısıyla seyahat, alışveriş ve eğlence faaliyetlerinin durmasının işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Dışarı çıkılmıyorsa yeni kıyafet ihtiyacınız olmuyor demektir.” dedi. Geçen yıl satışların yarı yarıya düştüğünü, bu yıl da düşüşün sürdüğünü anlatan Ojima, “Hükümetten maddi destek istiyoruz.” diye konuştu.”

AA muhabirinin yapmak istediği anladığım kadarıyla son günlerde salgınla mücadelede ciddi eleştiriler alan iktidara destek olmak için, ‘bakın Japonya dahi bu işin üstesinden zor geliyor’ imajını vermek.

Fakat çelişki içerisinde çelişkilerle dolu haberde Japonya’da bir yılda binden fazla iş yerinin kapandığına yer verilmiş, oysa Türkiye’de bu sayı resmi rakamlarla 99 bin küsur olarak açıklandı.

Japonya’nın Mayıs 2020 tarihine göre nüfusu 126.476.591 ve Kişi Başına GSYİH 48.556 Dolar, 2020 yılında 27,8 ekonomik daralma olmasına rağmen işsizlik %2, enflasyon %1 ve borç yükü 2019 verilerine göre 12,2 trilyon dolar olmasına rağmen, kısacası; Japonya ekonomik açıdan oldukça zor durumda.

Başta ekonomik çöküntü ve Covid-19 yüzünden Japonya’da bir yılda sadece bin iş yerinin kapanması Türkiye’de ise yüz bin iş yerinin kapanması gerçeğinin olması, AA tarafından böylesi bir haberle örtbas edilebilinir mi?

Mesele devletin itibarı olunca ister istemez müdahil oluyor insan… Hadi AA Genel Müdürü bu işleri bilmiyor, en azından Cumhurbaşkanlığı Basın İletişim Dairesinde haber yazmasını bilen meslektaşlarımız yok mu?

Uluslararası alanda bu yazdıklarımızı, bir gazeteci Cumhurbaşkanına sorsa ne olur?

AA resmi web sitesinde kuruluş olarak, “AA’nın kuruluş serüveni de tam bu süreçte, İstanbul’un işgaliyle bazı aydınların İstanbul’dan Anadolu’ya gelişleri aşamasında gerçekleşiyor. İstanbul’un 16 Mart 1920’de işgal edilmesinden 5 gün sonra yola çıkan Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile Halide Edip’in (Adıvar) bulunduğu iki kafile, 31 Mart’ta Geyve’de buluşuyor. Akhisar İstasyonu’nda verilen mola sırasında iki aydın, “Ankara’ya gider gitmez bir ajans teşkilatı kurulmasını” görüşüyor. Yunus Nadi ve Halide Edip, ajansın adı konuşulurken, “Türk”, “Ankara” ve “Anadolu” seçenekleri arasından “Anadolu Ajansı”nda birleşiyorlar ve 6 Nisan 1920’de ajans kuruluyor.” ifadeleri yer alıyor.

Dünya’da hiçbir haber ajansı yoktur ki; tarihi, Anadolu Ajansı gibi başarılarla dolu olsun, bir milletin istiklaline yardım ve tanıklık etsin.

Dün bir milletin kaderini dış dünyaya yalansız riyasız anlatan haber ajansı, bu gün yaptığı algıya dayalı haberle ülkesini komik duruma düşürüyor.

Kamuda gazetecilik yapmak çok zordur, bu görevi yapmış biri olarak iyi bilirim ama doğruları hasıraltı edemezsiniz. Gün gelir gerçekleri önünüze koyarlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.