Anadolu16.com

2021 Yüksek Askeri Şura’nın kritik kararları

28.07.2021
A+
A-

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2021 yılı tayin, terfi ve emekli olacak personellerin ele alınacağı Yüksek Askeri Şura toplantısı, Ağustos ayının ilk haftasında yapılacak.

YAŞ toplantısında rütbelerinde görev sürelerini tamamlayan 123 general ve amiralin terfi ve emeklilikleri ele alınacak. 123 isim arasında tarikat evindeki cübbeli takkeli Tuğamiral Mehmet Sarı da var.

Her yıl olduğu gibi Anıtkabir ziyareti sonrasında 2021 YAŞ toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

Şuraya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bakanlar kurulundan katılırken, askeri kanattan Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Küçükakyüz katılacak.

2021 YAŞ toplantısının en önemli konusu; Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar’ın emekli edilmesi veya Genel Kurmay Başkanlığına terfi ettirilmesi olacak.

Org. Ümit Dündar, l. Ordu Komutanlığı sırasında 15 Temmuz darbe kalkışması yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “İstanbul’a gelin ben sizi korurum, beni Devlet Bahçeli’ye sorun” sözleriyle kamuoyu tarafından tanınmasına rağmen TBMM Darbe Araştırma Komisyonuna verdiği ifadede böyle bir görüşme olmadığını söylemişti.

Org. Dündar, 2020 yılı YAŞ kararlarına sıcak bakmayan komutanların başında geliyordu. Kara Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanlığına Tuğgeneral Serdar Atasoy atanmasına rağmen göreve başlatmamış ve bu yüzden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile aralarının açıldığı basına yansımıştı.

Temayüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanları Genel Kurmay Başkanlığına terfi ettiriliyordu. Fakat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler yaş haddini ve bekleme süresini doldurmadığı için bir yıl daha görevde kalma hakkına sahip. İşte burada devreye sivil irade giriyor, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı belirleyici olacak. Dündar, emekli edilirse yerine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever gelecek.

Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığında Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında ise Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun kuvvet komutanı olması bekleniyor. Ancak Küçükakyüz ve Özbal, yaş haddine takılmadığı için görevlerinin bir yıl daha uzatılma ihtimali de var.

Ankara kulislerine bakacak olursak; Cumhurbaşkanına etki edecek Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan var.  Her iki isim, mevcut Genel Kurmay Başkanı Org. Yaşar Güler’e yakın isimler ve aynı zamanda Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar’a uzak isimler.

Ordunun zirvesinde bu olaylar yaşanırken, dört yıldız general olmayı bekleyenler de var.

2020 yılında görev süreleri uzatılan 3. Ordu Komutanı Korg. Şeref Öngay, Ege Ordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Korg. Yavuz Türkgenci, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Korg. Sinan Yayla, 3. Kolordu Komutanı Korg. Kemal Yeni, Hava Eğitim Komutanı Korg. Ziya Cemal Kadıoğlu ile Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. İsmail Güneykaya orgeneral beklentisinde olan komutanlar.

Ve Albaylar meselesi; geçtiğimiz yıllarda çok sayıda Albay emekli edilmişti, bu yıl da beş yüzden fazla Albayın emekli edilmesi beleniyor.

Geçtiğimiz yıllara nazaran TSK’nın komuta kademesinin şekillenmesi toplumu ilgilendiren konulardan çıkmış durumda. Emekli bir askerle görüşmemde bu fikri teyit etmiş oldu ve bana, “Hiç ilgilenmiyoruz” dedi. Çünkü 15 Nisan 2016 tarihinden sonra yapılan düzenlemelerde Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığına bağlandı ve terfi ile tayinler ise MSB’nin personel genel müdürlüğüne bağlandı, hal böyle olunca terfi etmek için siyasilerle diyalog yolu açılmış oldu.

Kısacası YAŞ toplantısında her türlü karar çıkabilir. Zira geçmişteki gibi yönetmelik ve temayüller artık söz konusu değil.

Ordu içinde rahatsızlık var mı?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, görevde olsun olmasın çok sayıda ordu mensubunun hedefindeki eski bir asker. Ergenekon davalarından bakan olana kadar sergilediği tavır meslektaşları tarafından eleştiriliyor. Bir başka ayrıntı ise ordu içinde Avrasyacı ve NATO’cu gruplar arasındaki çekişmeler. Bu kadar keşmekeşlik içinde Cumhurbaşkanı nasıl bir karar alacak, Resmi Gazete’de yayımlandığında hep birlikte öğrenmiş olacağız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.